Pređite na glavni sadržaj
Osoba koja drži tablet uređaj, gleda u inventar.

Vaš osnovni vodič za kontrolu inventara

Kako vaše malo ili srednje preduzeće raste, možda će vam e-trgovina, logistika i zalihe postati komplikovaniji. Možda vam neće biti tako lako da evidentirate inventar i obnavljate ih čak i kao pre godinu dana, tako da ćete morati da primenite procese i sisteme opremljene za obradu novog obima posla.

Tu na snagu stupa kontrola inventara. Jer sa pravim internim i proizvodnim kontrolama, možete biti sigurni da kontrolišete operativne troškove dok istovremeno ispunjavate zahteva klijenata.

Šta je kontrola inventara?

Kontrola inventara, poznata i kao kontrola zaliha, je proces upravljanja nivoima inventara vašeg preduzeća na jednoj ili više lokacija. U osnovi, praćenje artikala i staranje da vaše poslovanje zadrži optimalan broj delova ili proizvoda na lageru, bilo da je to onlajn, na polici ili oboje. Sistem kontrole zaliha takođe posmatra korišćenje, skladištenje i kretanje vaših proizvoda – od dolaska u magacin do dolaska pošiljke kod klijenta.

Usredsređujući se na uklanjanje proizvoda koji se sporo prodaju i povećanje broja proizvoda koji su dosta traženi, maksimalno ćete uvećati profit, štedeći vreme, resurse i novac sa najmanjom količinom inventara koji se nalazi u magacinu.

costs

Dynamics 365 pomaže u upravljanju inventarom i kontroli troškova

Uhvatite se u koštac sa više poslovnih operacija i pratite prodaju i finansije pomoću rešenja Dynamics 365 Business Central, koje predstavlja sveobuhvatno rešenje za upravljanje poslovanjem koje povezuje vaše mogućnosti i timove za bolje dugoročno donošenje odluka.

Prednosti kontrole inventara

Kontrolisanje inventara je početni i krajnji deo vašeg poslovanja, ali skoro polovina malih preduzeća nema kontrolu inventara. Iako je još uvek moguće održati visok obim prodaje, profitabilnost će trpeti gotovo odmah ako je nemate. Klijenti obično neće čekati da poručite robu niti proizvode sa produženim vremenom isporuke, oni će se jednostavno obratiti vašim konkurentima da ispune svoje porudžbine.

Obezbeđuje:

  • Kontrola kvaliteta. Pratite i upravljajte svim aspektima zaliha, uključujući kvalitet, da biste se uverili da se delovi rotiraju kroz magacin.

  • Organizaciona kontrola. Uverite se da imate dovoljno proizvoda da ispunite svaku porudžbinu koja dođe, kao i bezbednosne zalihe – zalihe koje deluju kao rezerva kako biste smanjili broj artikala označenih da su „van zaliha“.

  • Tačnost za računovodstvo. Vođenje precizne evidencije inventara je od vitalnog značaja za upravljanje sredstvima, posebno u revizijama. Poznavanje količina proizvoda vam omogućava da znate koliko je vašeg proizvoda izgubljeno, uništeno ili pokvareno i da razumete vrednost vašeg poslovanja.

Precizna praćenja inventara znače da se porudžbine ispunjavaju brzo i precizno, sa povećanom efikasnošću i produktivnošću, istovremeno nudeći vlasnicima preduzeća više vremena, novca i klijenata koji se vraćaju – sa proizvodima koji svi dolaze iz organizovanog magacina ili skladišta.

Ali da biste pratili inventar, morate razumeti osnovne nijanse kontrole i upravljanja.

Kontrola inventara u odnosu na upravljanje inventarom u odnosu na osnovna sredstva u odnosu na upravljanje magacinom

Oni možda zvuče slično, ali svako od njih pomaže vašem poslovanju na različite načine. Dok kontrola inventara radi sa inventarom u magacinu dobavljača, upravljanje inventarom obuhvata procese dopunjavanja zaliha i predviđanja. Obezbeđuje da uvek imate pravi inventar na stanju, u pravo vreme i sa pravim brojem proizvoda.

Takođe ćete morati da upravljate osnovnim sredstvima kao što su mašinerija i oprema, kao i mogućim iznajmljenim prostorima koji će vam biti potrebni u proizvodnji vaših proizvoda. Poznat kao računovodstvo osnovnih sredstava, vođenje knjige svih osnovnih sredstava koji se koriste za stvaranje proizvoda – ali zapravo nije deo toka prihoda – pomaže u osvetljavanju svih skrivenih troškova u procesu proizvodnje.

Upravljanje magacinom obezbeđuje da je vaš inventar dobro organizovan na svim lokacijama za skladištenje. Kada je inventar lako pronaći i uskladištiti radi optimizacije prostora, vaše osobe mogu brže da uzme i otpremi porudžbine klijenata.

Ovo su sve sastavni delovi vašeg poslovanja: kontrola inventara se fokusira na sadašnjost dok osnovna sredstva i upravljanje inventarom oslikavaju vašu budućnost. Ruku pod ruku, sigurno ćete poboljšati kontrolu inventara kada postignete bolje upravljanje inventarom.

Kako započeti sistem kontrole inventara

Da biste pronašli pravi sistem, morate razumeti želje i potrebe vašeg preduzeća. Počnite tako što ćete postaviti tri pitanja:

  1. Koje vrste proizvoda i količina treba da pratim?
  2. Vaši prioriteti će zavisiti od vaših potreba – ako to podrazumeva fokusiranje na rok trajanja za kvarljive artikle, deo ograničenog snabdevanja ili sezonske artikle, moraćete da planirate u skladu sa porastom i smanjenjem potražnje, a da pri tom pripazite na svoje upravljanje lancem snabdevanja.

  3. Koje funkcije su mi potrebne za upravljanje inventarom?
  4. Imate li zalihe u više magacina ili samo u jednom skladištu? Da li ćete morati da integrišete dodatna digitalna poslovna rešenja i kako će to uticati na vaše poslovanje? Uzimajući u obzir trenutne i buduće mogućnosti, pripremate se za posedovanje sistema za kontrolu inventara koji će trajati više od godinu ili dve.

  5. Koji je moj budžet za softver za kontrolu inventara?
  6. Zapišite sve što će vam biti potrebno sada i za budućnost, uključujući obuku i troškove softvera. Uporedite te troškove sa tim koliko će vremena i truda biti potrebno za završetak projekata, kao i sa procenjenim povraćajem investicija (ROI) od smanjenog broja radnih sati, knjigovodstvenog troška zaliha i procenjenog povećanja broja klijenata.

Nakon što odgovorite na ova pitanja, trebalo bi da bude očigledno šta vam je važno u pronalaženju sistema kontrole inventara. Uvek želite da se uverite da vaše preduzeće najbolje moguće.

ERP kao sveobuhvatno rešenje

U vašoj potrazi da ostane konkurentni, sličan resurs koji se može pojaviti u potrazi za rešenjima za kontrolu inventara je planiranje resursa preduzeća (ERP). ERP omogućava liderima da upravljaju svim aspektima svog poslovanja na jednoj platformi, uključujući ne samo vaš inventar, već i druge stavke kao što su vaše finansije, planiranje, logistika i operacije.

Ovo sveobuhvatno rešenje može delovati primamljivo, jer ćete imati mogućnost upravljanja sa više sistema, ali morate da se uverite da će funkcionisati za vaš tim. Možda deluje i skupo, dodajući dodatno vreme za obuku i ljudstvo timu. Softver za inventar može biti fleksibilan i može se integrisati u više različitih sistema, što vam daje fleksibilnost da gradite procese za vašu organizaciju onako kako vama odgovara. Dynamics 365 Business Central služi kao osnovno poslovno rešenje koje pomaže u optimizaciji poslovanja.

Pokretanje rasta pomoću pravog softvera za kontrolu inventara

Znajući šta vam je potrebno za uspešno poslovanje, kontrolu inventara i upravljanje biće vaši glavni prioriteti. Primena ERP rešenja, kao što je Dynamics 365 Business Central je presudan korak. Biće vam potreban neki koji cilja zamke prebacivanja na sveobuhvatno rešenje za upravljanje poslovanjem, a istovremeno ćete moći da obradite više operacija i planirate.